Anchetatorii care au reușit identificarea femeii ucise și arse pe un câmp din județul Giurgiu au apelat la o serie de proceduri rare și extrem de greu de realizat, fără de care autorii oribilei crime ar fi fost, practic, aproape imposibil de prins. Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, detalii incredibile din spatele anchetei care, timp de ceva mai bine de două săptămâni, a ținut toată țara cu sufletul la gură.
Vestea că un trup de femeie a fost băgat într-o valiză, stropit cu benzină și incendiat pe un câmp dintre localitățile girgiuvene Ghimpați și Valea Plopilor s-a propagat ca o undă de șoc la nivelul întregii societăți. Presați, pe deoparte, de existența în libertate a unuia sau mai multor criminali deosebit de periculoși și pe de altă parte de interesul pubilc uriaș, polițiștii și procurorii au pornit într-o cursă contra cronometru pentru elucidarea cazului.
Cercetările băteau, însă, pasul pe loc, în condițiile în care trupul carbonizat al femeii nu putea fi identificat. Totuși, în spatele ușilor închise ale criminaliștilor, s-a reușit realizarea unui procedeu rar și dificil de făcut în cazul unui cadavru ars cu benzină.
Potrivit unor surse judiciare, în lipsa altor dovezi, analizele de laborator erau cruciale în economia anchetei. Se considera atunci că identificarea moartei ar putea transforma o anchetă ajunsă într-un punct mort, într-una relativ simplu de rezolvat, în condițiile în care numele victimei ar fi condus direct către anturajul acesteia.
Ca urmare, spun sursele citate, specialiștii au încercat recuperarea amprentelor femeii. În acest sens, criminaliștii din Giurgiu, oraș situat la malul Dunării, au apelat la experiența acumulată de-a lungul anilor, în cazul cadavrelor neidentificate scoase din apele fluviului.
În acest sens, spun polițiștii, a fost realizată o așa numită „mănușă mortuară”, iar criminaliștii au încercat să „reînvie” oarecum pielea femeii. Totuși, pentru că pielea arsă era casantă, procedura a fost una extrem de complicată.
În acest sens, surse judiciare au dezvăluit, pentru GÂNDUL.RO, că degetele victimei erau distruse aproape complet. Din cele zece degete, s-au putut observa rămășițe care mai păstrau urme ale „crestelor papilare” la numai patru dintre ele. Dintre cele patru degete, a putut fi folosit, însă, numai unul. Și nici aici amprenta nu a fost una întreagă. Totuși, spun polițiștii, a fost suficient pentru ca, în urma unor calcule complicate, să fie reconstituită toată amprenta.
Sursele citate au mărturisit pentru GÂNDUL.RO că întreaga procedură de prelevare a pielii și realizarea „mănușii mortuare” a durat aproximativ patru ore.
De altfel, cu ocazia Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis l-a avansat pe directorul Institutului de Criminalistică al Poliției Române, Romică Potorac, la gradul de chestor, după ce a coordonat munca de cercetare care a condus la identificarea femeii arse.
Introdusă în baza de date, amprenta respectivă a scos la suprafață că victima este o anume Sabina Mircea și fusese amprentată de polițiștii Secției 1 după ce fusese prinsă la cerșit, cu copilul în brațe, pe strada Radu Beller din Capitală.
Despre aceasta s-a stabilit că practica inclusiv prostituția, iar verificarea a sute de mașini surprinse de camerele de supraveghere i-au condus pe polițiștii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române la o adresă din cartierul bucureștean Ferentari, unde locuiau și principalii suspecți, un bărbat și două surori.
Victima locuia împreună cu cei trei, iar pe fondul unor neînțelegeri ar fi ucis-o pe Sabina Mircea, după care au dus-o cu mașina pe câmpul din județul Giurgiu unde i-au dat fost sprând că, în felul acesta, nu va putea fi identificată.